LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA U ŠPORTOVCOV

Intolerancia laktózy postihuje takmer 75% ľudí po celom svete a nevyhýba sa ani športovcom. Príznaky intolerancie môžu mať vplyv na športový výsledok a tiež si vyžadujú určité úpravy jedálnička športovca. Nebojte sa. Všetko sa dá vyriešiť a ja vám prezradím ako.

 

Na úvod je veľmi dôležité vysvetliť, čo je to intolerancia laktózy a čím sa líši od alergie na mlieko. Ľudia si často myslia, že sa jedná o totožný problém avšak sú to úplne odlišné termíny. Pri alergii na mlieko ide o imunitnú odozvu organizmu na mliečne bielkoviny, intolerancia laktózy je naopak spôsobená nedostatkom enzýmu laktáza.

 

Ako vzniká intolerancia laktózy?

Laktózu (mliečny cukor) môžeme nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch. Obsahuje ju kravské mlieko, kozie mlieko, syry, zmrzlina, jogurty a maslo. S trávením tohto cukru pomáha enzým laktáza, ktorý rozkladá laktózu na glukózu a galaktózu. Pokiaľ toto telo nedokáže, prejavia sa u vás príznaky, ktoré môžu trvať až dva dni! Výnimku tvoria jogurty, po ktorých vám nemusí byť zle. Obsahujú totiž živé kultúry, ktoré laktózu pomáhajú štiepiť.

Proces rozkladania laktózy môžu narušiť rôzne veci. Najčastejšie sú to lieky (steroidy, neomycín, penicilín, tetracyklín, chloromycetin), kyselina šťavelová (rebarbora, špenát, mangold, červená repa, čokoláda), vysoký príjem bielkovín (aj bielkovinových koncentrátov pre športovcov) aj vek.

 

Ako sa prejavuje intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy sa najčastejšie prejavuje kŕčami v bruchu, plynatosťou a hnačkami. Intolerancia veľmi často prerastie až do nepríjemných nevoľností a vracania. Môže sa prejaviť aj na pleti ako nepríjemné akné v okolí úst, či dokonca aj ako časté migrény. Príznaky intolerancie laktózy sa môžu prejaviť samostatne, ale vylúčená nie je ani kombinácia týchto príznakov.

 

Ako zmierniť intoleranciu laktózy?

Pri intolerancii laktózy je dobré dopĺňať probiotiká. Probiotiká pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci trakt. Súvislosť medzi intoleranciou laktózy a konzumáciou probiotík nebola dokázaná, avšak množstvu ľudí probiotiká pomohli zmierniť nepríjemné prejavy intolerancie. Probiotiká sú všeobecne považované za bezpečné, ich konzumáciou si neublížite a môže to teda stáť za pokus.

Pri intolerancii na laktózu sa odporúča prijímať aj enzým laktáza, ktorý zodpovedá za štiepenie laktózy. Pokiaľ ho naše telo nevie vyrábať, môžeme si pomôcť z vonku. Existujú kapsule, ktoré obsahujú čisto len štiepiaci enzým laktázu. Užívajú sa pred jedlom a obsahujúce mlieko. Pri užívaní sa poraďte so svojim lekárom.

Konzumujte potraviny so zníženým obsahom laktózy. V obchodoch je dnes už na výber veľké množstvo produktov bez laktózy. Na výber je všetko, na čo si spomeniete od mlieka, cez syry až po tvaroh či smotanu. Ich chuť sa od bežných produktov nelíši a vy si tak môžete dopriať mliečne produkty bez nepríjemných následkov. Ak týmto produktom neveríte, môžete zvoliť sójovú alebo mandľovú náhradu, ktoré už ale chutia inak.

 

Proteíny a intolerancia laktózy

Pri laktózovej intolerancii je dôležité zamerať sa na proteíny so zníženým obsahom laktózy. Medzi takéto proteíny patrí aj Srvátkový proteínový izolát. Obsahuje minimum alebo žiadnu srvátky, ktorá je z nich odstranovaná viacerými spôsobmi (filtráciou, mikrofiltráciou alebo metódou iónovej výmeny). Tiež je možné zvoliť rastlinné poprípade hovädzie proteíny.

 

Ísť späť

© 2024 Všetky práva vyhradené pre Mgr. Martin Ivanko
Pokračujte výberom nastavení ochrany osobných údajov. Pre viac informácií si prečítajte naše zásady ochrany osobných údajov a zásady používania súborov cookies.