ZAPEKANÝ BAKLAŽÁN

Príprava je jednoduchá a chutí skvelo aj na obed, aj na večeru, aj ako hlavný pokrm, aj ako príloha ☺️ Tak poďme na recept!

Potrebujeme:
1ks baklažán 🍆
80g tuniak vo vlastnej šťave 🐟
2ks väčšie rajčiny 🍅🍅
hrsť petržlenovej vňate 🌱
1/2 cibule
1ks strúčik cesnaku
1PL olivového oleja
1bal. mozzarella
zmes korenia - podľa vlastnej chuti (ja som použil: sušenú bazalka, oregáno, himalájsku soľ, talianske korenie a štipku chilli)

Postup:
Umytý a osušený baklažán pozdĺžne rozrežeme na 2 polovice, časť dužiny vydlabeme a vnútro nadrežeme "na ježka". Obe polovice baklažánu osolíme a necháme odležať. Medzitým si oblanžírujeme rajčiny a zbavíme ich šupky. V miske si zmiešame olivový olej, zmes korenia a rozpučený cesnak. Do misky pridáme na malé kocky nakrájané rajčiny, petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmes necháme trochu odležať, nech sa nám všetky chute prepoja. Medzitým si plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň baklažán, naplníme ho s rajčinovou zmesou tak, aby žiadna medzera neostala suchá. Navrch pridáme šťavy zbavený tuniak a plech vložíme do vopred vyhriatej rúry. Necháme zapiecť pri teplote 190 stupňov cca 20-25 min. (čas záleží od veľkosti a zrelosti baklažánu, odporúčam ho kontrolovať vidličkou, či už je mäkký 😊) Keď je baklažán so zmesou zapečený, môžeme naň poukládať na plátky nakrájanú mozzarellu a necháme ju ešte v rúre zapiecť tak, aby sa nám po baklažáne pekne roztiekla. Po zapečení ho môžeme podávať 😉

Na tomto recepte je perfektné to, že vždy si to môžete pripraviť inak. Môžete ho naplniť šampiňónmi, kvalitnou šunkou alebo môžete použiť udené tofu 😊 je to len na vás!

Dobrú zdravú chuť! 

Ísť späť

© 2024 Všetky práva vyhradené pre Mgr. Martin Ivanko
Pokračujte výberom nastavení ochrany osobných údajov. Pre viac informácií si prečítajte naše zásady ochrany osobných údajov a zásady používania súborov cookies.